Erkeklerde Burun Estetiği
1. Erkek hastada estetik görünümde en ön planda tutulması gereken şey maskülen görüntünün korunmasıdır.Bunun nasıl yapılacağı ise her hastanın yüz tipine ve harmonisine göre değişebilir. Genel bir kaide olarak burun ucu çok kaldırılmaz, çok inceltilmez ve kalkık bir burun yapılmaz (zaten kadın hastalarda bile doğallığı bozduğu için artık nadiren yapılmaktadır). Burun dudak arasındaki açı kadınlarda 105 derece iken erkeklerde 90 derece civarında tutulur.
Düz ve uç kısım hafif kalkık bir burun hedefleniyorsa göz çevresi, elmacık kemikleri ve çene hatlarının daha belirgin olması feminize olmayı engelleyen bir denge yaratır. Silik bir çene yapısı ve elmecık kemikleri burnu olduğundan daha büyük de gösterebilir. Dengeyi sağlamak için hastaya bu alanlarda da girişimler önerilebilir.
Genel olarak burnun çok küçültülmesi, düz bir burun yapılsa bile yüksekliğinin güçlü tutulması, projeksiyonun iyi olması daha doğal ve olumlu bir sonuç verir.
2. Erkek hastaların istekleri kadın hastalardaki kadar homojen bir bütünlük içermez. Yani erkek hastalar bazen sadece burun kemerinden, burun ucunun düşüklüğünden veya burun ucunun genişliğinden şikayetle başvurabilirler. Sadece bu kısmı yaptırmak onlar için yeterli olabilir. Zira erkek burnunda kabul görmüş standart bir estetik biçim yoktur. Kadın burnunda ise genelde arzulanan ve altın oranlarla da tanımlanabilen bir estetik şekil vardır ve buna ulaşmak için burunda gereken bütün alanlara müdahale edilir.
3. Bazı erkek hastalarda burun ameliyatı için temel motivasyon daha iyi nefes almak olabilir, görüntü ile ilgili istekler nefes problemine yol açan travma sırasında ortaya çıkan sekonder değişikliklerden kaynaklanabilir.
4. Orta yaş ve üzeri erkeklerde vücut imajı genellikle yerine oturmuştur ve çok dikkat çekici değişiklikler yapmak hastayı mutsuz edebilir. Buna karşı ergenlik döneminde olan ve genetik mirası olarak gelen burun şekliyle barışık olmayan bir hastada yine konservatif ama belirgin değişiklikler yapmak daha iyi bir seçenek olabilir.
5. Erkek hastalarda ameliyat sonrası nasıl bir görüntü ortaya çıkabileceği mutlaka dijital imaj teknikleri ile bir taslak üzerinde tartışılmalı ve hastanın ne kadar bir değişiklik istediği anlaşılmalıdır.
6. Daha temkinli davranılmasına rağmen erkek hastalardaki revizyon oranları kadınlarınkinden biraz daha fazladır.
7. Erkek hastalarda cilt daha kalın ve yağlıdır, bu durum ameliyat sonrasında şişliklerin daha uzun sürmesine yol açar. Bu cildi biraz daha iyi hale getirmek ve gözenekleri sıkılaştırmak için estetik burun ameliyatı öncesi veya sonrasında fraksiyone karbondioksit lazer uygulanması çalışılan cildin kalitesini arttırır. Orta yaş ve üzeri erkek hastalarda akne rozasea ve bunun ileri bir versiyonu olan rinofima olgularına da rastlanabilir. Böyle hastalarda burun ucuna genişlik veren yapı burun ucu kıkırdaklarından ziyade cildin aşırı kalın olması olduğu için estetik müdahalenin buna göre planlanması gerekir.
8. Erkeklerde kemik ve kıkırdak yapıların daha kalın olması, özellikle kemik kırılan ameliyatlarda yüzde daha fazla morarma ve şişliğe neden olabilir.
9. Erkek hastalar kadınlara göre spor ve travma nedeni ile daha çok burun yaralanması öyküsüne sahiptirler. Septum deviasyonuna erkek hastalarda daha fazla veya daha belirgin ölçülerde rastlanır. Estetik burun ameliyatı sırasında bunu da mutlaka düzeltmek gerekir.
10. Erkek burunlarında etnik karakterler kadınlara göre daha belirgindir. Ülkemizde rastlanan etnik burun tipleri ise ‘Karadeniz Burnu’, ve ‘Arap Burnu’ olarak sınıflandırılabilir.
a. Karadeniz Burnu: Derisi nispeten ince, ama çok belirgin kemeri olan, burun ucu aşağı doğru çıkıntılı, çok geniş olmayan burunlar.
b. Arap Burnu: Uzun, aşağı doğru genişleyen ve burun ucunda kalın bir derisi olan hastalardır. Burun ucu destek olmadığı için sarkıktır.